Selecteer een pagina

Effectief omgaan met weerstand

1 dag

Incompany

 

Waarom deze training?
Je werkt met mensen en weet dat er weerstand kan ontstaan. Er is spanning voelbaar. Er wordt gemopperd en geklaagd en mensen zijn er eigenlijk niet meer bij. Je voelt dat het niet stroomt, maar je kunt de vinger er niet opleggen. Je zoekt naar manieren om inzicht te krijgen in het ontstaan van weerstand en hoe je dit constructief kunt ombuigen.

Weerstand ontstaat wanneer mensen zich niet gehoord voelen of wanneer ze het gevoel hebben dat ze dingen moeten doen die ze niet willen. Dat wat gewild, gevoeld, gezegd, gedacht en gedaan wordt, komt niet overeen. Zowel intern-, als tussen mensen.

Wanneer je spanning bespreekbaar weet te maken en mensen zich gehoord voelen, ontstaat er ruimte om mee te bewegen. Dat draagt bij aan een constructieve sfeer en volwassen werkrelaties.

 

‘Zonder wrijving geen glans’

 

Wat je gaat doen
In deze training krijg je een aantal modellen om weerstand te begrijpen en leer je de signalen en patronen van weerstand herkennen. Daarnaast leer je wat je eigen aandeel is in het ontstaan van weerstand. We gaan in op de gevolgen voor mens en organisatie wanneer je weerstand en sabotage negeert. Je oefent met verschillende gespreksvormen om zichtbaar te maken wat er onder de waterlijn speelt.


Voor wie

  • Bestuurders, directie en leidinggevenden die het aandurven om weerstand te zien als signaal, het lef hebben naar de eigen rol te kijken en weerstand bespreekbaar te maken.
  • Procesbegeleiders en coaches die willen leren effectief om te gaan met weerstand


Wat het oplevert

  • Je herkent de signalen van weerstand en sabotage.
  • Je hebt zicht op je eigen rol en aandeel in situaties met weerstand.
  • Je weet wat je moet doen om dit gedrag te voorkomen of om te buigen.
  • Je weet hoe je de verbinding herstelt voor constructieve samenwerking


Trainers: Nicolette de Wijn en Marret Wijnker

 

Ik heb een vraag - Effectief omgaan met weerstand

Agenda 2020