Wil je een carrière switch maken? Werk je aan een onderneming die 100% duurzaam moet worden? Ga je nu eindelijk een gezonde levensstijl zonder diëten (of roken, of alcohol) vasthouden? Of wil je meer vrije tijd om met je vrienden leuke dingen te kunnen doen? Het is allemaal belangrijk en ook jij hebt waarschijnlijk 10+ dingen die je wilt bereiken. Dat is meteen de valkuil want door te veel te willen wordt je aandacht verdeeld en blijft er van je goede ideeën in de praktijk niet veel over.

Je hebt geen tijd om alles tegelijk aan te pakken. Maar los daarvan, het helpt ook niet om je aandacht te verdelen over zo veel onderwerpen. Door die versnippering gaat je energie in verschillende dingen zitten, maar het zet niet door. Je begint ergens aan en binnen een paar weken merk je dat je niet veel verder bent gekomen. Daardoor zakt je motivatie weg. Dat is zonde.

Je hebt ambitie, wilt graag tijd en energie investeren om iets te bereiken, maar het moet wel een positief en blijvend resultaat opleveren. Iets wat bij je nieuwe normale leven gaat horen. Die echt leuke baan, wonen in een inspirerende omgeving, werken met gelijkgestemden of dagelijks bijdragen aan een betere wereld. Wat je wil is een blijvend resultaat.

Kies je ambitie

Wat helpt is focus. Kies één ding, één ambitie waarmee je aan de slag gaat. Neem de tijd om te onderzoeken wat die ene ambitie wordt. Misschien kun je een dag uittrekken om hier echt aandacht aan te besteden. Je begint met een wandeling, neemt een ontbijtje, legt je telefoon weg en je gaat ervoor zitten. Ik geef je 10 stappen waarmee je jouw persoonlijke ambitie kiest.

De kans is groot dat je meerder problemen hebt waar je iets aan wilt doen. En dat je moeilijk kunt kiezen. In het begin hoeft dat ook niet. Je begint breed bij het beantwoorden van onderstaande vragen. Schrijf alles op. Tijdens het proces blijken bepaalde onderwerpen aantrekkelijk te zijn. Geef daar aan toe. Volg je aandacht en laat dingen die minder belangrijk zijn rusten. Zo kun je straks een ambitie kiezen, op basis van wat echt aansluit op je intentie. Dat geeft zicht én focus op wat je wilt bereiken dit jaar. Enjoy!

1. Begin met een terugblik

Pak de draad uit het verleden op. Kies daarvoor een relevante periode. Het kan een jaar zijn, maar ook meerdere jaren of een paar maanden. Als je twijfelt doe je een jaar. Waar kom je vandaan? Wat is er gebeurd?

2. Beschrijf hoe je situatie nu is

Waar ben je nu? Waar ben je blij mee? Waar krijg je energie van? Waar ben je dankbaar voor? Waar loop je tegenaan? Waar zie je tegenop? Is er iets waar je teleurgesteld of boos over bent?


3. Benoem de levensgebieden waarop je verandering wil

Misschien zijn er meerdere onderwerpen waar je iets mee wilt. Benoem voor elk onderwerp op welk levensgebied het zich afspeelt. Denk aan je relaties, levensstijl, vrienden, werk, carrière, gezondheid, geld, familie, kinderen, wonen enz.

4. Maak een analyse

Maak een analyse van de onderwerpen die je hebt beschreven. Zijn er problemen die met elkaar samenhangen? Is er een overkoepelend thema? Welke zaken hebben prioriteit?

5. Visualiseer de toekomst

Hoe zie jij je ideale toekomst voor je? Beschrijf wat je graag wilt bereiken. Hoe ziet die situatie er concreet uit? Waar ben je? Wat doe je? Wie zijn erbij? Wat zeggen de mensen in je omgeving tegen je?

6. Selecteer de belangrijkste uitdaging van dit moment

Laat ook je hart en buik meedoen in het selectieproces. Je kunt later bedenken waarom het precies belangrijk voor je is. Welk onderdeel van het grote plaatje heeft de meeste aantrekkingskracht? Op welk levensgebied wil je vooruitgang boeken? Welk probleem wil je aanpakken?

7. Verhelder waarmee je verder komt

Wat zou een grote stap vooruit betekenen? Wat zou op dit moment helpend zijn? Wat krijg je als je een stuk de goede kant op gaat?

8. Beschrijf hoe het is als je ambitie bewaarheid wordt

Wat zou het voor je betekenen als alles lukt? Hoe wordt je leven anders? Wat merk je daarvan? En je omgeving?

9. Vraag feedback

Ga de dialoog aan met een aantal mensen uit je directe omgeving. Welke response krijg je als je jouw eerste ideeën voorlegt?

10. Kies je ambitie

Als je het nu moet zeggen wat wordt het dan? Als je het nog niet weet neem je even de tijd om het te laten bezinken. Kom er dan op terug en neem een besluit.

BONUS

Maak een jaarplan om je ambitie te verwezenlijken

Nu je een keuze hebt gemaakt kun je focussen. Het helpt om het grote doel in stappen te verdelen. Begin aan het eind en werk terug naar nu. Wat ga je doen? Met welk resultaat?

Korte video’s

Terugblik afgelopen jaar

Ontdek jouw missie

Ambitie voor komend jaar

Oefening ambitie opdelen in stappen

Teken je toekomst

Saboteur van de eigen succes