Waar kom jij je bed voor uit?

Een auto heeft een motor nodig om vooruit te komen. Wat jou als mens drijft, is dat wat je innerlijk in beweging brengt. Drijfveren zijn belangrijk voor de keuzes die je maakt, de koers die je wilt varen en de dingen die je graag doet.

Drijfveren zitten laag in de IJsberg*. Ze komen voort uit wat zinvol is voor jou. Je loopt ergens warm voor en dat kun je letterlijk zo voelen. Drijfveren gaan over essentiële onderwerpen zoals persoonlijke ontwikkeling, sociale verbinding en relaties of over de bijdrage die je levert aan de maatschappij.

Waarom wil je weten wat je drijft?

Als je gemotiveerd bent om iets te doen, dan kost het veel minder moeite dan wanneer je het met tegenzin doet. Dat is het verschil tussen willen en moeten. Moeten is dwang. Alsof je geen keuze hebt. Je herkent het aan taal: ‘Ik moet nog huiswerk maken.’ Of iets subtieler: ‘Ik moet vanmiddag even bij m’n ouders langs’ of ‘Ik moet eerst die klussen afmaken, dan kan ik daarna met het echte werk beginnen.’ Wat je met tegenzin doet kost energie.

Als je intrinsiek gemotiveerd bent doe je iets omdat je het zelf wilt. Het komt van binnenuit. Als je dingen doet die worden gevoed door je drijfveren, dan krijg je energie. Dus als je weet wat je drijft dan kun je daarop voortborduren. In je werk, in je relaties, in het dagelijks leven. Dat geeft richting en voldoening.

Vragen die helpen om je drijfveren te vinden

Behalve nuttig is het heel leuk om te onderzoeken wat jouw persoonlijke drijfveren zijn. Deze vragen helpen je daarbij. Je kunt ze gebruiken in een gesprek of een aantal antwoorden op papier zetten.

  • Wat doe ik graag?
  • Waar haal ik energie uit?
  • Wat geeft vervulling?
  • Waar word ik blij van?
  • Wanneer voel ik innerlijke motivatie?
  • Wat wil ik echt?
  • Wat heeft zin?
  • Wie inspireert mij?

Hoe ziet jouw leven eruit als je belangrijke drijfveren kunt verwezenlijken?

Zie je het voor je? Dan komt inspiratie tot uiting in het handelen. Je ziet aan je activiteiten wat je motiveert. Je doet wat je wil doen, het gaat je gemakkelijk af en je krijgt er energie van. Mensen willen bij je in de buurt zijn omdat je shining eyes hebt én je inspireert anderen hiermee.

Wat houdt je tegen?

Nu je weet wat je drijfveren zijn en wat je wilt doen is de vraag: Leef je het leven dat daaruit voort komt? Of is er nog iets dat je tegen houdt? Misschien draagt de omgeving niet bij aan wat belangrijk is voor jou. Wellicht moet je een andere werkplek zoeken of nieuwe mensen leren kennen. Het kan ook zijn dat je jezelf dwars zit met beperkende overtuigingen. Dan kun je (met hulp) je mindset veranderen of dapper door je angst heen gaan.

Waar loop jij warm voor?

Wat mij persoonlijk drijft en motiveert is ontwikkeling, zowel die van mijzelf als de ontwikkeling van anderen. Ik krijg energie als ik zie dat mensen leren en (kleine) stappen maken. Daarom ben ik coach geworden en ben ik goed in wat ik doe. Ik ervaar mijn werk als zinvol omdat ik kan bijdragen aan vooruitgang.

Ik ben benieuwd naar jouw drijfveren. Heb je daar zicht op? En hoe komt dat in het dagelijks leven tot uiting? Je mag hieronder een reactie achterlaten of mij een DM sturen.

*Wil je meer weten over drijfveren, de IJsberg en richting geven in je leven? Je kunt gratis deelnemen aan het webinar ‘3 Essentiële tools voor Persoonlijk Leiderschap’. Meld je direct aan

Korte video over prioriteren met de Eisenhouwer matrix. Doe wat belangrijk is en stop met de rest.