Over ons

Nicolette de Wijn (1968)

Marret: Waarom ben je met Co|Care begonnen?

Nicolette: In 2015 kreeg ik een opdracht waarin gezocht werd naar een nieuwe organisatiestructuur. Het was goed geweest als ik samen met nog een externe coach en twee mensen van de organisatie had mogen werken aan een gezamenlijke opdracht. Er lopen vaak meerdere adviseurs rond met ieder een eigen opdracht, die van elkaar niet weten wat ze doen. Dat creëert onduidelijkheid in een systeem. Soms vraagt een opdracht om interventies die synchroon op meerder plekken worden ingezet.

Marret: Wat is jouw ideale opdracht?

Nicolette: Een opdracht die op meerdere niveaus in de organisatie speelt. Het mag complex zijn en een aantal jaren duren. Vragen die over cultuur gaan vind ik echt heel leuk. Dat vraagt van mij dat ik tot in de haarvaten van de organisatie met mensen samenwerk en tegelijk als extern blijf kijken.

Marret: Wie is jouw ideale opdrachtgever?

Nicolette: Een opdrachtgever met ballen én oprechte aandacht voor medewerkers. Iemand die vanwege zijn of haar visie weet dat er dingen moeten veranderen en van daaruit keuzes maakt. Ook als dat betekent dat het spannend wordt. Met zo’n opdrachtgever is het lekker sparren.

Marret: Waar wil jij met Co|Care aan bijdragen?

Nicolette: Bewustzijn in organisaties. Er zijn altijd redenen om iets niet te doen. Mensen die wakker zijn dragen actief bij aan ontwikkeling, ook als het lastig is. Dat wil ik faciliteren.

Marret: Wat kenmerkt jou als organisatiecoach?

Nicolette: Ik hoor vaak van klanten dat ik helder en duidelijk ben. En rustig ook. Ik zie de kern van een vraagstuk letterlijk voor me, in vormen en patronen. Vaak ook de polariteit van ‘de huidige situatie’ versus ‘de gewenste situatie’ voor de opdrachtgever. Als ik aanvoel dat iets in de weg staat om de bedoeling te bereiken, benoem ik het graag, zodat het gesprek gevoerd wordt.

Marret: Je bent ooit begonnen op de Kunstacademie. Nu werk je als organisatiecoach. Hoe ben je hier gekomen?

Nicolette: In de jaren ’90 en ’00 heb ik mij verdiept in esoterische disciplines. Ik heb een fascinatie voor wat ik natuurwetten noem, voor ‘de waarheid’. En dan kijken hoe dat persoonlijk uitpakt. Worden wie je bent, daar komt het voor mij op neer. Dat onderzoek doen, daar zijn kunstenaars ook mee bezig.

Ik ben gaan coachen omdat ik mijn kennis en ervaring wilde gebruiken voor concrete resultaten. Je kunt veel kennis vergaren, maar uiteindelijk gaat het erom wat je ermee doet in je leven. Leren en ontwikkelen en dat handen en voeten geven, ook voor organisaties.

Marret: Je hebt het over leren en ontwikkelen, wat ben jij nu aan het leren?

Nicolette: Ik ervaar steeds meer hoe ontspanning bijdraagt aan leren.

Nicolette: Wil je nog weten wat mijn favoriete boek is?

 Marret: Ja graag!

Nicolette: Dat is nog steeds de I Tjing. Alles staat er in. Stel je voor, ik loop ergens tegenaan in mijn werk of privéleven. Dan pak ik de I Tjing erbij en lees de passages die op de situatie van toepassing zijn. Ik krijg inzicht en begrijp wat mij te doen staat om een stap verder te komen. Die teksten zijn duizenden jaren geleden opgeschreven! Al die tijd was het beschikbaar. En toch is het heel persoonlijk en treffend om te lezen. De I Tjing blijft eeuwig actueel. 

LinkedIn

‘Prettige persoonlijkheid, rustig, deskundig, holding the space en vertrouwenwekkend.’

‘Betrokken, stimulerend en inspirerend.’

‘Ze heeft een erg prettig stemgeluid, houdt daardoor de aandacht vast. Geeft goede voorbeelden om zaken te verduidelijken. Positief mens.’

‘Nicolette weet te inspireren en brengt beweging in de groep. Ze zit goed in de inhoud en brengt de theorie goed over. Het was top!’

‘Wat een tof mens, zoveel plezier in wat ze doet en enorme kennis van de U. Heel fijn in de omgang en vooral: niet wollig!’

‘Zeer gedreven, zeer professioneel, goede trainer, breed georiënteerd/opgeleid.’ 

‘Het is best een heftig proces voor mensen en zij voelt dat heel goed aan. Ze geeft hulp als dat nodig is en maakt dat het veilig is. Kan schakelen als dingen anders lopen als gepland, maar houdt wel haar doel voor ogen.’ 

‘Wat een fijne vrouw en goeie trainster. Aanwezig maar niet in overmaat.’ 

‘Hartstikke goed, heerlijk rustig na een hectische dag, zij zorgde weer voor energie en rust. Duidelijk in haar uitleg en begeleiding.’

Marret Wijnker (1976)

Nicolette: Waarom wil jij je verbinden aan Co|Care?

Marret: Ik zocht naar andere manieren om verandering te faciliteren in organisaties, toen ik jou ontmoette. In jou herkende ik het verlangen om in organisaties impact te maken op een dieper niveau. En dat anders te durven doen. Opeens was er veel meer mogelijk.

Nicolette: Wat mist Co|Care als jij er niet bent?

Marret: Uit eigen ervaring weet ik wat het met je doet wanneer je langere tijd onderdeel bent van een organisatie. De relaties, verantwoordelijkheden, patronen en verwachtingen over en weer nemen ruimte in je eigen systeem. En hoeveel ruimte het geeft wanneer je daaruit stapt.

Met mijn overstap naar zelfstandig organisatiecoach, ken ik ook het verschil tussen werken als intern adviseur en extern coach. Het liefst werk ik nauw samen met een interne medewerker, zodat het doorgaat wanneer ik weer weg ben uit de organisatie.

Nicolette: Waaraan wil jij aan bijdragen? Welke reputatie ben jij aan het opbouwen?

Marret: Ik hoor vaak mensen zeggen wat ze niet willen. Ik wil bijdragen aan de bewustwording van wat wij mensen en organisaties wél willen, zodat we met elkaar meer impact maken om een mooiere wereld te creëren voor de generaties na ons.

Nicolette: Je hebt 20 jaar gewerkt in een omgeving met zekerheden. Je hebt een gezin, een hypotheek.  Waarom moest je zo nodig je baan opzeggen en voor jezelf beginnen.

Marret: Ik pakte de kans om samen te ondernemen, vanuit een gedeelde visie. In een organisatie zijn vaak verschillende visies en belangen. Het proces om dezelfde visie uit te dragen en van daaruit te werken, kostte veel energie. Dat wilde ik niet meer. Ik wil werken vanuit mijn eigen visie, dat kenbaar maken en daarop uitgenodigd worden door mijn opdrachtgevers. Dan kunnen we met elkaar meer impact maken.

Nicolette: Zijn er dingen waar mensen voor moeten oppassen bij jou?

Marret: Ik zie altijd mogelijkheden, heb veel energie, ben snel en idealistisch. Zo nu en dan moet ik achteromkijken om te zien of ik niet te ver voor de troepen uitloop. Een leerpunt voor mij is om ‘erbij te blijven’, en niet te snel te sturen in het proces.

Nicolette: Als je nu terugkijkt op je leven welke rode draad zie je dan? Wat is voor jou belangrijk in je werk en je leven?

Marret: Van jongs af aan wil ik bijdragen aan maatschappelijke relevantie. Na drie keer te zijn uitgeloot voor een studie geneeskunde, koos ik voor Gezondheidswetenschappen. Wij kennen zoveel welvaart en mogelijkheden in onze westerse wereld. Ik ben dankbaar dat mijn wieg hier staat. Ik voel een opdracht voor mijzelf om positieve impact te maken in het leefbaar houden van onze wereld voor de generaties na ons. Vanuit mijn vertrouwen in de mogelijkheden van mensen, wil ik mij inzetten om andere mensen (en daarmee organisaties) bewust te maken van hun mogelijkheden. Zodat we samen een mooiere wereld creëren.

LinkedIn

‘Prettig aanwezig, inspirerend, kundig en gedreven.’

‘Marret maakt verbinding met de deelnemers en weet ze met goede voorbeelden te inspireren. Duidelijk in de uitleg en wekt enthousiasme op. Inhoudelijk heeft Marret de U zelf doorleeft en weet het naar onze werkpraktijk of persoonlijk leven te vertalen.’

‘Ik vind Marret zo’n heerlijk rustige vrouw, erg begaan met de deelnemers, enthousiast: heerlijk, die stralende ogen met zichtbaar plezier in wat ze doet.’

‘Fijne persoonlijkheid, goede trainer.’

‘Heel fijn, duidelijk en een luisterend oor. Oplossingsgericht.’

‘Hartstikke goed, steeds weer enthousiast!’