Selecteer een pagina

Vergroot je impact met diep luisteren en dialoog

6 dagdelen

Incompany

 

Waarom diep luisteren en dialoog?
Luisteren wordt wel de meest onderschatte capaciteit voor leiders genoemd. Mensen verkondigen vaak hun zorgvuldig opgebouwde visie of mening. Dit kan ertoe leiden dat je niet echt waarneemt wat er in je omgeving gebeurt en je onvoldoende hoort wat er verteld wil worden. De boodschap: ‘Mijn deur staat altijd open’ is niet voldoende; je geeft leiding vanuit jouw referentiekader, mist signalen en put onvoldoende uit de wijsheid om je heen.

Door diep luisteren – ook wel superluisteren of empathisch luisteren genoemd – maak je verbinding met wat er écht speelt en neem je ook waar wat onder de waterlijn (niet zichtbaar, maar wel voelbaar) aanwezig is. Deze informatie is essentieel als jij impact wilt hebben als leider, begeleider, adviseur of coach. Diep luisteren stelt je in staat aan te voelen wat de toekomst te bieden heeft.

‘Luisteren is de bron van excellent leiderschap’

Goede leiders hebben een krachtige missie en visie, doelen, waarden, methoden en praktische tools. Excellente leiders beschikken daarbij over de juiste grondhouding waarbij neutraliteit, compassie en diep luisteren de belangrijkste metaskills zijn. Hiermee faciliteer je de mensen in je omgeving om nieuwe inzichten te krijgen en hun bewustzijn te laten groeien. Jouw expertise en wijsheid gecombineerd met dat bewustzijn maken dat jouw impact enorm vergroot. Hoe je dat doet leer je in deze training.

Wat je gaat doen
In elke bijeenkomst gaan we kort in op de theorie over luisteren en dialoog. De nadruk ligt op oefenen en trainen zodat je de verschillende niveaus van luisteren zelf ervaart. Je leert wat de voorwaarden zijn voor diep luisteren en hoe je dat ook gebruikt in dialoog. Je leert hoe je signalen oppikt die je daarvoor niet goed waarnam. Dit stelt je in staat om sneller tot de essentie door te dringen, zowel bij jezelf als bij de ander.

We zoeken naar toepassingen in het werk zodat je bijdraagt aan de luistervaardigheid van de hele organisatie. Daarin onderzoek je ook welk effect luisteren heeft op jou en je omgeving. Je leert bespreekbaar maken wat besproken moet worden om het gezamenlijke doel te bereiken.

Voor wie

  • Leidinggevenden
  • Procesbegeleiders, coaches, trainers
  • Adviseurs

Wat het oplevert

  • Tools en oefeningen waarmee je zelf je niveau van luisteren omhoog brengt en consolideert.
  • Impact door gebruikmaking van de wijsheid en potentieel uit je omgeving.
  • Houding en metaskills voor excellent leiden en begeleiden van processen met mensen.
  • Inzicht in de juiste gespreksvorm op het juiste moment voor inclusie, omgaan met- en oplossen van weerstand en conflicten.


Trainers:
Nicolette de Wijn en Marret Wijnker

 

Ik heb een vraag - Diep Luisteren en Dialoog

Agenda 2020